hétfő, november 04, 2013

Sütőtök ... - másképp?-

Apukám sütőtökjére emlékszem még, amiket sütött gyerekkoromban: édes földíze volt. Mint egy puha, édes, narancssárga krumpli. Nem szerettem meg, pedig bizonyára már akkor sem volt ilyen rossz, mint ahogy gondoltam, csak gyerekként az ízlelőbimbóim nem voltak kifejlődve. 

Aztán kitaláltam, hogy készítek olyan süteményt, aminek a tésztájába sütőtökpüré kell, így került a kosaramba tegnap egy szép nagy sütőtök. Aztán megnéztem interneten, hogy hány fokon tanácsos sütni, mert elképzelésem sem volt. Aztán több helyen olvastam, hogy nem egy gasztro-élmény a natur sütőtök, így jött az ötlet, hogy adjunk neki valami szuper ízt...Hozzávalók: 
  • 1 db sütőtök
  • annyi gerezd fokhagyma, ahány darabra vágod fel a tököt
  • olívaolaj
  • kakukkfű, rozmaring
  • só, bors
Miután kibéleltem a tepsit alufóliával ráhelyezem egymás mellé sorba a felvágott sütőtök darabokat. A fokhagymákat a kés pengéje alatt összeroppantom (nem mertem foghagymanyomóval dolgozni, mert gondoltam, hogy a 200°C feletti hőmérsékletet nem igazán bírná ki keseredés nélkül), majd minden darabra ráhelyezek egy darabot. Utána mehet rá a só, bors és minden egyéb fűszer, ki melyiket szereti. Nekem a konyhában jelenleg friss rozmaring és kakukkfű volt, így azok kerültek rá. Fűszerezés után meglocsoltam (kb. 3 ek. darabonként) olívaolajjal, majd az előmelegített 250°C-os sütőben 1 órán át sütöttem.
Az illata fantasztikus miközben sül... és az íze.. hmm. Próbáld ki!

Ez mellett sült egy adag mindenféle fűszerezés és olajozás nélkül, ami majd a süteményben sül tovább... annak a receptje is felkerül még ma ide a terveim szerint.

2 megjegyzés:

Nika írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Nika írta...

Dobj mellé egy fej vöröshagymát is, hidd el érdemes. :-) nekem az egyik kedvencem így a sütőtök.
Ja! Nézd mit csináltam:
http://paleoamindennapokban.blogspot.hu/2013/12/akkor-most-elmeselem-miert-is-kezdtem.html