szombat, május 11, 2013

The Original Farmers Market

Alapvetően megfogadtam, hogy nem fogok írni sem ebben a blogomban, sem a másikban ennek az útnak az élményeiről, tapasztalatairól, de ez mellett a gasztronómiai csoda mellett nem tudok elmenni anélkül, hogy ne ragadjak klaviatúrát.
Otthon soha nem járok piacra, csak a szombatonkénti Mom-os biopiacot látogatom rendszeresen húsáru beszerzése, egészségügyi séta és felháborodás céljából. A felháborodásom többnyire az áru minősége és ára közötti arányosság hiánya miatt van, de mindez egyben mókás itt szokott lenni, ugyanis úgy válogatnak örömmel az emberek azokból a csúnya almából 800 Huf-os kg-onkénti árért, mintha ez lenne a legnagyobb üzlet. Aztán mindezen "berágva", hogy mennyire nem bővül el sok áru szépsége én személy szerint zöldség vásárlás terén áttértem a nekedterem.hu-ra, mint beszerzési forrásra. Mivel otthon eléggé elfoglalt vagyok, így nekem az ő szolgáltatásuk teljesen ideális, mert házhoz jön a zöldség, így nem kell piacokon bóklásznom. 
De mindennek köszönhetően nem vagyok tisztában az otthoni piaci felhozatallal. Nem tudom, hogy milyen belülről a vásárcsarnok mostanság, de a kisebb piacokat sem ismerem. Ezen változtatnom kéne és mivel a legkedvesebb barátnőm, hamarosan Budapesten a szomszédomba költözik, nem is kérdés, hogy együtt fogjuk felfedezni a piacok világát (amit ő kifejezetten utál, így dupla feladatom lesz, hogy vele is megszerettessem). 

Jött a kérdés egyik reggel, hogy mi legyen a program arra a napra. Felütöttem az útikönyvem és ráböktem: Farmers Market! Emil nem ellenkezett, szereti az általam kitalált programokat. :) Cím felír, autóba beül, navigációba beüt és már indultunk is! :)

Első nekifutásra az fogadott, hogy a parkolóra ki volt rakva, hogy FULL. Tehát tele volt a nem kicsi parkolója, így a közeli bevásárló központnál álltunk meg és hátulról közelítettük meg a helyet...
...ami már az első pillanatban elvarázsolt. Hegyekben állt a gyönyörű és friss zöldség és gyümölcs, a többségén hirdetve, hogy organikus termékről beszélünk, az árak pedig a nagy áruházak áraival megegyeztek. A levegőben keveredtek az illatok: a frissen sült halé, a fokhagymáé, a frissen facsart narancsléé, a sült kukoricáé, a karamellás almáé, a z amerikai pitéké, a keleti konyha fűszereié... és persze soha nem lenne vége a felsorolásnak. Egymás hegyén hátán az étkezési és vásárlási lehetőségek. 
A bonbonok helyben készültek az egyik standnál, ami ontotta magából a forró csokoládé illatát.
Művészeti alkotásnak is megfelelő torták és sütemények sora a hűtőpultokban. Varázslat!

Magyar kolbászok és szalonnák: mindenütt ott vannak.
Rengetek ember ebédelt, mert dél körül érkeztünk. A két kezi munkástól a diplomata táskáját magával cipelő nyakkendős urakig mindenki megtalálható a piac asztalainál és jóízűen fogyasztja az általa kiválasztott ételt. Mi épp reggeli után voltunk, így nem vágtunk bele rögtön az ebédelésbe, de biztosan vissza fogunk még térni egy estebédre valamikor.

A vásárlást sem vittük túlzásba, mert a hűtőnket már előző nap televásároltuk, de azért került az új bevásárlótáskámba pár darab grapefruit, narancs és egy hatalmas adag eper. A narancsot máris meg kellett, hogy kóstoljam és mézédes, lédús, valamint ugyan ez mondható el a grapefruitról is, mindamellett, hogy megvan benne a szokásos fanyarság is.

Van egy olyan bolt is a piac területén, amely minden alapanyag igényünket maximálisan képes kielégíteni. A tömbös himalája-sótól kezdve, a francia sajtokon át, marokkói sütőtálig minden megtalálható. Egy állványon több száz féle fűszer szoros ABC-ben, hogy minden megtalálj. Lekvárok között találtam magyar lekvárt is (ami ugyan tele volt cukorral, de legalább miénk elven megjegyeztem! :))

A piac 1934. júliusától létezik. Akkor kezdték el a gazdák a piac mai helyén lévő üres területen árulni a portékájukat közvetlenül a fogyasztóknak. Egy pillanat alatt rendszeressé váltak ezek a piacok, majd már idővel bódék épültek, hogy megkönnyítsék a tárolást, elkülönülést. Az áru mindig friss és kifogástalan volt, amiről a mai napig is híres ez a piac.

A piac mellett található bevásárlóközpont belső udvarán található a The Fat Cow, ami Gordon Ramsay fantasztikus étterme. Mihelyt lesz mit ünnepelnünk foglalok egy asztalt! :)

Tehát, aki Los Angelesben jár - szerintem - az útikönyvekre is hallgatván ki ne hagyja a Farmers Market meglátogatását, annak ellenére, hogy a könyvek is csak 2 mondatban emlegetik! :)
... és egy kis összefoglaló: 

Nincsenek megjegyzések: