péntek, május 03, 2013

Sok tengeren és óceánon túlról

Kedves Olvasók! 

Los Angelesből jelentkezem most be, többnyire csak azért: jelezzem élek és még szándékomban áll ezt a blogot folytatni és megosztani az ételeim és velük együtt a tapasztalataim. Csak most nem igen van erre időm, energiám, ingerem. Pedig sütök-főzök itt is, követve szigorúan a paleolit szabályait. 
Épp pulykacomb sül a sütőben. Van igény a receptre? :) Az illata már fantasztikus...

Rettentő, amúgy amit az amerikaiak művelnek étkezés gyanánt, legyen az gyorsétterem, lassúétterem vagy otthoni étkezés. Szörnyülködve nézek át a bevásárlókosarukba, mert míg az enyém organikus zöldségekkel és friss húsokkal/halakkal van tele, addig az övéké kész ételekkel, csipszekkel, csokikákkal, ízesített cukrozott joghurt italokkal és fantasztikus üdítőkkel. Persze, sokan csapdába esnek, mert ezekből azokat veszik, amiken azt írja, hogy 'fatfree' vagy kalória szegény és társai... mert azt hiszik, hogy azzal segítenek az egészségükön, de sajnos nem. 

Vagyonokat hagyunk ott a boltban, mert drága itt a mi étkezésünk (értsd: otthoni kétszerese), míg azoknak, akik a készebb ételeket választják alig terhelnek valami kis összeget a hitelkártyájukra. 

Fantasztikus újságjaik vannak, amik a főzésről szólnak. A legnagyobb kedvencem a 30-Minute Dinners, ami egészségesebbnél egészségesebb ételekkel van tele, valamint a lehetőséggel, hogy egészségesebbé tegyük a benne lévőket. De külön fejezetek vannak benne (ebben a számban) pl. a salátaönteteknek, valamint a salátáknak, hogy melyik saláta hogy néz ki és mire való. 
Valamiért mégsem forgatják. 

Borzasztó kövér emberek vannak, sokkal több, mint Európában, de még nem is ez a döbbenetes, hanem a kisgyerekek. A tengerparton már a kisgyerek szégyelli a kövérségét (8-12 évesek) és hosszú nadrágban és pólóban pancsolnak. Persze anya itt sem szégyellős és bikiniben fekszik a homokban. 

Megfigyeltük sok helyszínen, hogy a kövérek mindig esznek. Az igazán kövérek. Bárhova megyünk legyen az a tengerpart, a város sétálóutcái, a vidámpark folyamatosan esznek. 
A mexikóiak között elvétve látni normál testalkatút, ami igaz a  filippínókra is. Hova tartunk? Hova tartanak?

Pedig, olyan jó ételeket lehet kapni. Aktuális kedvencem a mandulatej, ami nem édes, mint az otthoniak. "Unsweetened". A kávé fantasztikus vele és megfizethető lenne otthon is ilyen áron, akár egy otthoni 4 fős családnak is a tej kiváltására. 
A sima élelmiszerboltokban kapható magkenyér, ami kizárólag magliszteket, tojást, vizet, sót és szódabikarbónát tartalmaz. Ezt ugyan nem kóstoltuk, de ismerősök szerint nagyon finom, csak mi már nem vagyunk kenyérfüggők, akkor pedig minek együk? :)

Fantasztikus a hely, táplálkozásilag (is)!

...és a másik fantasztikum az a sport. Rengeteg edzőterem, park és mozgási lehetőség. Ösztönzéssel.
Borzasztó hosszú kerékpárutakkal, hatalmas figyelemmel ezek kényelmére és biztonságára. Komoly késztetést érzek a tekerésre, pedig nem szeretek biciklizni. De lehet bérelni bárhol sima kerékpárt, valamint olyat is, amit úgy hajtasz, mint egy eliptiktrénert, de lépten-nyomon lehet bérelni görkorcsolyát, gördeszkát és rollert is.
Mozgok, edzek. A kockás hasig meg sem állok. Lehet, hogy pont ezért nem blogolok, mert az időt az edzőteremben töltöm? Aj-jajj. :)

A kötélre mászó én vagyok (általános iskola óta nem másztam kötelet)!

Hamarosan jövök receptekkel is... ígérem! :)

Nincsenek megjegyzések: