szombat, május 25, 2013

Paleolit TOP10 köret II.

Soha nem szoktam, de tegnap megnéztem a blog statisztikáját, melyben azt láttam, hogy a Paleolit TOP10 köret bejegyzésem a legnépszerűbb. Ebből kiválóan le lehet szűrni, hogy az emberek még mindig ott vannak "elakadva", hogy mivel helyettesítsék a borgonyát, rizst, nokedlit és társait. Az ő segítésükre írtam össze ezeket a köretként (vagy akár önállóan is) fogyasztható majonézes salátákat.

A majonézes saláta nem a legjobb választás vacsora mellé köretként, mert eléggé megterheli a májat az éjszakai munkája előtt, így sokkal inkább ajánlom ezeket este elkészíteni, majd másnap elvinni magunkkal ebéd gyanánt munkahelyre vagy a hétvégi ebédekhez. Persze lehet vacsorára is, nem tiltja senki. :)

Itt, Amerikában ezeknek a típusú salátáknak a gyűjtőneve SLAW. Így nevezik a mindenki által kedvelt és ismert (ha máshonnan nem, akkor a nem paleo korszakja KFC-zéseiből) amerikai káposztasalátát és ez után kapta a nevét a többi. Maga a slaw szó gyalult/vagdalt káposztát jelent.
Én nagy rajongója vagyok voltam ezeknek a slaw-knak, de a gyáriak sajnos tele vannak mindig cukorral, így azokat azért nem fogyasztom, az pedig még sosem jutott eszembe (pár nappal ez előttig), hogy a majonézes öntetből kihagyhatom a tejfölt, így paleosítva a receptet.
Ki ne szeretné - apukámon kívül - a franciasalátát? Az egyik kedvencem. Tökélyre fejlesztettem az évek alatt, amiért az egész család oda volt - reszelt sajttal és lila hagymával készítve. Igaz, hogy most kukorica és borsó nem lehet benne, de ugyan azt az élményt nyújtja gasztronómiai szempontból, mint a megszokott ünnepi franciasaláta. :)

Képeim egyenlőre nincsenek, de amint elkészülnek a saláták mostanság, készítek majd képeket is és pótlólag feltöltöm őket. :)

Mindegyik saláta összetevője a majonéz, melyet ebben az esetben nem keményre, hanem lágyabbra keverünk, így járja majd tökéletesen körbe a salátánkat.

Minden esetben 2-3 főre elegendő mennyiséget adok meg.

Hozzávalók:
  • 1 db tojás sárgája
  • 1,5 dl olívaolaj (ne legyen extraszűz, ha nem kedveled az erős ízét)
  • fél citrom leve
  • só, bors
A tojás sárgájához lassan hozzáadjuk az olívaolajat, folyamatos keverés mellett, belenyomjuk a citrom levét, majd sózzuk és borsozzuk. (Ha máskor kemény majonézt szeretnénk kapni, akkor az olívaolajat is és a citromot is szinte cseppenként adjuk a tojás sárgájához és keményre verjük, hogy az állaga az "igazihoz" hasonló legyen.
forrás: http://www.kaentrenos.net

A pontoknál felsorolom, hogy milyen alapanyagból, milyen formában, mennyi szükséges a salátánkba. Értelem szerűen ezeket mindig össze kell aprítani, keverni, legvégén hozzá a majonézt, ami sok esetben szorul még egy kis turbózásra (balzsamecet, borecet, stb.), de ezeket részletezem fajtánként még.
  1. Klasszikus káposztasaláta - Classic slaw1/2 fej fehér káposzta felaprítva, 2 szál sárgarépa felaprítva.
    A majonézhez: 3 ek borecet.
  2. Waldorf saláta - Wadorf slaw
    1/2 fej fehér káposzta felaprítva, 2 db reszelt alma (leve kinyomkodva félig), 1 db zeller felaprítva, 1 marék pirított dió.
    A majonézhez: 3 ek. borecet.
  3. Szőlős-diós káposztasaláta - Grape-nut slaw
    1/2 fej lila káposzta felaprítva, 200 g szőlő szemenként félbevágva és kimagozva, 1 marék pirított dió, 1 marék metélőhagyma felaprítva.
    A majonézhez: 3 ek. borecet.
  4. Brokkoli saláta - Brokkoli slaw
    400 g brokkoli felaprítva és megpárolva, 2 szál sárgarépa felaprítva (párolható ez is, ha nem szereted nyersen), 1 marék metélőhagyma felaprítva, 1 ek. aprított petrezselyem, 1 ek. aprított kapor.
    A majonézhez: 3 ek. borecet.
  5. Sárgarépa, ananász saláta - Carrot-pinaple slaw
    10 db sárgarépa felaprítva, 1/2 db ananász felaprítva, 1 marék metélőhagyma felaprítva.
    A majonézhez: 5 ek. friss narancslé.
  6. Paprikasaláta - Pepper slaw
    1 db hagyma felszeletelve, 1 ek. friss kakukkfű felaprítva, 5 db nagy paprika felaprítva (fajtája ízlés szerint megválasztható, én kis színes paprikákból vágtam fel minden színből 2-2 darabot), 1 db zöld alma.
    A majonézhez: 3 ek. borecet.
  7. Céklasaláta - Beet slaw
    1/2 fej lila káposzta felaprítva, 2 db duci cékla megfőzve és megaprítva, 1 marék tört pisztácia.
    A majonézhez: 5 ek. balzsamecet, 1 ek. méz.
  8. Spárgasaláta - Asparagus slaw
    1/2 db kínai kel felaprítva, 1 köteg zsenge spárga megpucolva és felcsíkozva (előpárolható), 2 fej hagyma felszeletelve, majd a tetejére parmezánforgács.
    A majonézhez: 1 ek. dijon mustár.
  9. Mangó, mandula saláta - Mango-almond slaw
    1 kk. felaprított erős paprika, 1 db duci piros kaliforniai paprika felcsíkozva, 2 db mangó húsa felcsíkozva, 2 ek. korianderlevél, 1 marék pirított dió.
    A majonézhez: 5 ek. friss narancslé.
  10. Édeskömény, narancs saláta - Fennel-orange slaw
    1 db édeskömény felaprítva, 1/2 fej fehér káposzta felaprítva, 1 db lila hagyma felszeletelve, 2 db narancshús felaprítva.
    A majonézhez: 1 ek. mustár.


    +1. Sonkás tojásos saláta - Ham and egg slaw
    A ráadás egy kicsit kiadósabb és önmagában is laktató, vihető munkahelyre, kirándulásra.
    1/4 fej fehér káposzta felaprítva, 1/4 fej lila káposzta felaprítva, 1 db sárgarépa felaprítva, 3 db újhagyma felaprítva, 200 g sonka felkockázva, 2 db kemény tojás felszeletelve.
    A majonézhez: 2 ek. mustár.

Nincsenek megjegyzések: