hétfő, május 13, 2013

Cukkinis tojáslepény

Imádok reggelizni és tulajdonképpen sosem értettem azokat, akik ezzel nem így vannak. Nem azokat az embereket nem értem, akik reggel a nagy rohanásban idő "hiányában", a késői kelés miatt nem reggeliznek, hanem azok akiket nem tölt fel egy egész napra lelkileg egy finom reggeli az asztalnál ülve, a teraszon, miközben friss narancslevet, teát vagy kávét iszunk. A kedvenc étkezésem. 
Múltkor megkérdezte valaki, hogy nem unom-e még a tojásevést a paleolit táplálkozáson belül. Nem, hiszen annyi módon el lehet készíteni a tojást, hogy megunhatatlan. Biztosan nagyon unnám a - mindenki által - gyorsan összeülhető szalonnás/kolbászos, hagymás rántottát, de én nem érem be annyival általában. Ráadásul kifejezetten utálom nem kedvelem a klasszikus rántottát, mert nem szép, nem tudom szépen tálalni és ez engem zavar. Zavar, ahogy össze-vissza áll minden benne, mint amit a kutya... vagy hogy szokás mondani. :) Persze a tojás helyett lehet ezer más ételt készíteni reggelire, így nálunk is kerül paleolit kenyér az asztalra havonta egyszer, rá paprika vagy padlizsánkrém, tonhalsaláta vagy a biopiacról hazaérve a frissen beszerzett termékek konyhapultnál állva való elfogyasztása megkóstolása is igen gyakori. 
A cukkini a tojásban nem előre eltervezett dolog volt, mert eredetileg a mai vacsorához szántam, ami sült csirkecomb lesz, de aztán rájöttem, hogy mégis inkább citromosan sütöm, így a cukkini ott maradt volna a hűtő aljában, amit észre is vettem, amikor a tojásokat próbáltak kiegyensúlyozni a hűtő legeldugottabb pontjáról (hozzáteszem: sikerrel!). Eredetileg cukkini nélkül készült volna a reggeli és akkor nem is került volna fel a blogra, mert az csak egy klasszikus unalmas tojáslepény lett volna. 
Azt hiszem hétvégén, ráérős reggeleken ideális. :)


Hozzávalók (3 főre):
  • 5 db tojás
  • 1/2 db vöröshagyma
  • 100 g húsos füstölt szalonna
  • 1 db zsenge cukkini
  • só, bors ízlés szerint
A felkockázott szalonnát addig pirítom, amíg lesz annyi zsír alatta, hogy a hagymát rá tudjam dobni, hanem a kettőt együtt addig sütöm, amíg aranybarna nem lesz a hagyma. (Ekkor a tojás elővétele közben került elő a cukkini.) A serpenyőt lehúzom a tűzhelyről és egy műanyag lapát segítségével félreteszem a megpirított alapanyagokat egy mély tányérba. A cukkiniszeleteket szépen elhelyezem a serpenyő alján és pár perc alatt megpirítom és fordítok rajtuk egy villa segítségével. A félrerakott szalonna+hagyma párosra ráütöm az 5 db tojást és elkeverem vele, majd az egész mehet rá a cukkiniszeletekre. A kapott végeredmény pedig a képen látható, ha átfordítjuk.

A só és bors opcionális választás, hiszen én sem sót, sem borsot nem használtam, mert a füstölt szalonna elég ízt adott ezek nélkül is. Fel lehet még esetleg turbózni egy kis reszelt parmezánnal is, de nem hiányzott ma reggel az sem róla. :)

Azt gondolom, hogy mindenki reggeliző asztalán jól festene és ezzel meggyőzhetők azok is, akiknek a reggeli - jelenleg - csupán cukros lekvár és pirítós párosából áll. 

Induljon jól a reggelünk! :)


Nincsenek megjegyzések: