hétfő, május 13, 2013

Citromos csirkecomb sült édesburgonyával

  - dióval és ananásszal -

A blogon ez az első igazi csirkés recept (mert megjelent már nyomokban a csirkemell a thai csirkeleves-es bejegyzésemben is), már ha igazinak számít, ha csak felső combjai vannak egymás mellé fektetve a sütőben. Nem vagyunk csirke rajongók, valahogy sokkal jobban kedveljük a húsnak azokat a formáját, amelyeket még élő formában négy lábon hordozták. Aztán ha mégis csirke, akkor én a combot szeretem, míg a kedvesem a mellét, ha már mellet "kell" ennem, akkor pedig legyen rajta bőr, de az nála végleg "kiveri a biztosítékot" és szedegeti le róla és tolja a tányér szélére. Ettől pedig egyrészt kivagyok, másrészt pedig gyorsan elcsenem a tányérja széléről: mindenki jól járt! Tehát nem nagyon eszünk csirkét, olyannyira, hogy a ritka kacsa és liba is előbb kerül egy-egy siófoki piacozós hétvége után az asztalra nála.
Egyszer készítettem egy bizonyos citromos csirkét Stahl Judittól, ami annyira jó lett, hogy a 2 napi adagot meg is ettük egy vacsorára, majd másnap csak vakartam a fejem. Majd vakarhatnám azóta is, mert azt a receptet elkevertem akkoriban valahova, aztán múltkor ugyan megtaláltam, de rá kellett, hogy jöjjek, hogy még nyomokban sem paleo, így kreáltam egy újat, amiben szintén fontos szerepe van a citrom(lé)nek. 

...és hát a nagy viták főszereplője az édesburgonya, ami ugyan krumpli, mert az, de mégis paleo. Ki-ki döntse el maga, hogy számára az édesburgonya belefér-e alkalmanként az étrendjébe. Az első találkozásom vele személyesen az a múlt héten történt meg, amikor is már nem tudtam ellenállni neki és muszáj volt beraknom a kosaramba. Hát hol egyek életemben először édesburgonyát, ha nem az édesburgonya hazájában? :)
Nálam a batata dupla kompromisszumos étel, mert nekünk a paleoban olykor kompromisszumként megengedett, de mégis egy olyan köret, amit megesznek a vendégek is, akik nem paleoznak. 
Pont PaleoAndrea is most ismerkedett meg eme zöldséggel, akarom mondani narancssárgasággal! :)


Hozzávalók (5 személyre):
  • 10 db csirke felsőcomb
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 db citrom leve
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 2 szelet ananász
  • 1 marék dió
  • 3 db édesburgonya/batata
  • 1 ágacska rozmaring letépkedett levelei
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
A csirkecombokról megtisztítás után leitatom a nedvességet, majd sózom és borsozom. Száraz serpenyőbe teszem először a combok felét a bőrös oldalukkal lefelé. Amikor már kisült belőle majdnem az összes zsír és szép aranybarna színe van, akkor fordítsuk meg a combokat és azt az oldalukat is pirítsuk meg. Eközben a hagymát felszeleteljük és beleszórjuk a tepsink aljába. Amikor elkészül az első adag comb az átpirítással, akkor erre a hagymaágyra tesszük őket egymás mellé, majd maradék combokkal ugyan így járunk el. Amikor minden csirke a tepsiben van, akkor rájuk kanalazom a citrom kifacsart levét, azt követően pedig aláöntöm a fehérbort. (A serpenyőben lévő kisült zsír is a combok tetejére kanalazhatjuk.)
Az édesburgonyát ízlés szerinti formára vágjuk, majd meghintjük a rozmaringlevélkékkel, a sóval, borssal és megforgatjuk az olívaolajban.


Az ananászt felkockázom és egy száraz serpenyőben megpirítom a diót, majd mind a két hozzávalót a csirkék tetejére szórom. 
190 °C-os sütőben 40 percig sütöm fólia alatt, majd a fóliát leszedve újabb 10 percig pirítom a csirkéket. Az édesburgonya megsütésére elegendő ugyan ennyi idő, így ha elég nagy a sütőnk (itt szerencsére most pont az, ahol készül a mai vacsoránk), akkor egyben is készülhet a burgonya és a hús.

Nyaljuk meg utána mind a tíz ujjunk, 
jó étvágyat! :)


... és ami még a mai napig is mindig eszembe jut az édesburgonyáról:



Nincsenek megjegyzések: