Biztos vagyok benne, hogy egy leveseknek szóló szépségversenyen nem érne el a színével és az állagával túl jó helyezést. Ennek ellenére biztatnék mindenkit, aki szereti a padlizsánt, hogy készítse el, mert finom, kiadós és ha mi készítjük el, akkor még a külleme is elfogadhatóbb, mint így képen látva.
Hozzávalók (4 személyre):
- 3 db közepes méretű padlizsán
- 1 db közepes méretű sárgarépa
- 1 szál póréhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 1 szál zellerszár (mert függő vagyok és ennek mindenbe benne kell lennie mostanság)
- 1,5 liter csirke- vagy zöldségalaplé
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, kakukkfű, babérlevél
A padlizsánokat félbevágva sütőpapírral takart tepsire teszem, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütöm, feltéve, ha nem feledkezem meg róla, mert akkor tovább és az égett szagra leszek csak figyelmes. Mindeközben felvágom a zöldségeket, amiket egy kevés olívaolajon megpárolok, ami kb. 15-20 percet vesz igénybe. Ekkorra a padlizsánok is elkészültek és az égett héjukból ki tudjuk kaparni a húsukat és a többi zöldséghez keverhetjük. Felöntjük az alaplével és összeforraljuk. Botmixerrel pépesítjük.
- 250 g darált sertéshús/pulykahús
- 4 evőkanál zabpehely
- 2 db tojás
- 1 db közepes vöröshagyma
- só, bors, pirospaprika, oregano
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk majd levesbetétnek megfelelő méretű gombócokat formázunk belőlük.
Az elkészült kis gombócokat lassú tűzön belefőzzük a krémlevesünkbe és mellé dobjuk ilyenkor a babérlevelet is (ez persze kihagyható, de én nagyon szeretem az ízét). 10 perc főzés után még egy gyors forralás és a levest már tálalhatjuk is tetején akár egy kis parmezánnal.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése