péntek, április 13, 2012

Az én paleolit lepénykenyerem


Amikor szóba került a paleolit étrend akkor az első kérdése mindenkinek az, hogy "Ti akkor nem esztek kenyeret?!" Nem, mi nem eszünk kenyeret. (A második kérdés az szokott lenni, hogy "Mit esztek köretnek?!", hiszen kiesik nagyon sok minden - krumpli, tészta, rizs, borsó, bab. Óh! Ha tudnátok milyen jó dolgokat eszünk köretnek, de ez majd egy másik bejegyzés lesz!) A legjobb, hogy tényleg nem eszünk kenyeret, mert ez a paleolit kenyér is csak különleges alkalmakkor készül: kenyérevő vendégek érkezése esetén vagy ha padlizsánkrém készül az éjszakában reggelire. Nem adja vissza a friss, ropogós fehér kenyér ízét és hangulatát, de a benne lévő magok élvezetessé teszik. Ezen kívül én mindent szeretek, amiről azt gondolom, hogy egészséges: mások által ehetetlen dolgokat tudok jó ízűen enni, pedig ha nem gondolnám egészségesnek, akkor rá sem tudnék nézni sok ilyen fogásra.
A kenyerem hozzávalói 4 főre:
  • 4 db tojás
  • 1 púpos evőkanál zabpehely
  • mandulaliszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • fél kiskanál só
A száraz hozzávalókat belekeverem a felvert tojásba, amiknek a mennyiségét úgy határozzuk meg, hogy a végeredmény egy sűrűn folyó palacsintatésztára emlékeztessen, ami ha kiöntjük egy tepsi közepére, akkor is megtartsa a kerek formáját. Mindezt lehet dúsítani apróra darált dióval, fenyőmaggal, szezámmaggal, stb. Én a tetejére mindig rakok felezett diót, mert az széppé teszi és isteni íze van a sült diónak!
150 °C-on kb. fél órát sütjük és az eredmény egy mesés lepénykenyér lesz! :)

Vízszintesen kettévágva tökéletes szendvics is lehet belőle...

1 megjegyzés:

pili írta...

Köszönöm ezt a receptet - tegnap háromnegyed órával a vendégeink érkezése előtt jutott eszünkbe, hogy nincs itthon kenyér, mit csinálunk, ha valaki kér... Mandulaliszt nem volt itthon, lenmagot daráltam le és a recept szerint elkészítettem, nagy siker volt, volt, aki sütemény helyett is ezt kért. :-)